fbpx

Év végi köszöntő

2023. december 31.

A 2023-as év a magyar jazzben, csakúgy, mint a világban, kicsit nehezebb volt, mint az előző, de kiváló eseményeknek és koncerteknek lehettek tanúi kedves Olvasóink a hazai és külföldi jazz-zenészeknek köszönhetően! Ezekről az eseményekről igyekeztünk minél teljesebb képet adni a Jazz.hu portálon.

A Nagy Elődök c. sorozatban Pallai Péter remélhetően közérthető szövegekkel és youtube illusztrációkkal mutatja be a jazztörténet stílusformáló szólistáit a különböző hangszereken (zongorával kezdve) a kezdetektől egészen a 70-es évekig. Olyanok is szerepelnek az összeállításokban akiket elkerült a világhír, noha megérdemelték volna.  A zenei illusztrációkat a youtube-ról válogattam, hogy a legszélesebb körben hozzáférhetőek legyenek.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban december 29-én, PÉNTEKEN 20:00 órai kezdettel bemutatja: Bolla Gábor Quartet

December 22-én tartotta hagyományos karácsonyi koncertjét Kanizsa Big Band Nagykanizsán.

Baló Sámuel neve nem ismeretlen a jazzkedvelők körében, legutóbb a Magyar Jazz Szövetség Zeneszerző és Hangszerelő Versenyen lett második helyezett. Az év utolsó videóinterjújában sok másról is mesél.

Idén sem maradnak a jazzrajongók szilveszteri jazzkoncertek nélkül.

HÍDAVATÓ A BELVÁROSBAN

2023. december 22.

Vasárnap a Tzumo Trio koncertjével zárult a Szentandrássy István Roma Művészeti Galériában a Nemzetiségek Napja alkalmából rendezett program, és egyben ezzel a koncerttel indult a galéria havi egy jazzkoncertet ígérő „sorozata” is. Koradélutántól Joka Daróczi János, a TEF főigazgatója köszöntőbeszéde után többek között az autentikus roma zenét játszó EtnoRom együttes, Esztergomból és Szolnokról érkező gyerekek előadásában egy romani - magyar kétnyelvű betlehemes műsor, Szegedi Tamás színművész és Hegedűs József gitárművész zenés-verses előadása várta az érdeklődőket, akik Ferkovics József kiállított műveit egy rendhagyó tárlatvezetésen is megtekinthették.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban december 23-án, SZOMBATON 20:00 órai kezdettel bemutatja: East Gipsy Band

Azt minden hazai jazzbarát – és biztos vagyok benne, hogy határainkon túl is van, aki – jól tudja, hogy kiváló művészünk még a tengersok jazzpianista között is kiemelkedő, nagy formátumú hangszeres művész (a zongora mellett a dob mestere is), zenekarvezető és avatott komponista, sőt zenepedagógusként is elsőrangú.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban december 22-én, PÉNTEKEN 20:00 kezdettel bemutatja: Négy Évszak – Négy Hang

Az eddig 84.000 kedvelést begyűjtő és 1,4 milliós nézettségű, egy perces zenés videó a legszeretettebb poszt a Rendőrség oldalán. Elkészítése nem lehetett túl drága, mert látszólag egy mobil telefonnal vették fel.

Zenerajongó, jazzrajongó és hűséges koncertlátogató vagyok (noha nem zenész lettem), ám a Hálóban a december 12-i koncert egészen különleges, lélekemelő élmény volt.

JAZZ A SÖRFŐZDÉBEN

2023. december 18.

A FB hírfolyam átnézése során egy különleges hely, különlegesnek tűnő programajánlatán akadt meg szemem görgetés közben. Az Opera háta mögül induló Lázár utcában nemrég nyílt sörfőzde péntek este nyolctól egy amerikai szaxofonos koncertjét ígérte. Ráadásul a jazz lágy ágazatait jelölő „smooth” után illesztett „e” némi utalást sejtetett a stílus fonákját mutató „Smoothe Jazz at Bikini Bottom”, nálunk SpongyaBobként ismert rajzfilmsorozatra. Colin Cunningham neve is ismerősen csengett, de nem zenei körökből. Egy kis „guglizás” után azonban majdnem minden kiderült.

Ha valóban léteznek „legendás albumok”, akkor ez kétségtelenül közéjük tartozik. Ugyanis a műfaj egész történetének két legnagyobb alakja mindössze két nagylemezt készített együtt a 60-as évek első felében, és azok közül is az első LP számait adta elő a MAO kisegyüttese a sorozat ez évi utolsó klubestjén.

A HARMÓNIA JAZZMŰHELY a Budapest Jazz Clubban december 16-án, SZOMBATON 20:00 kezdettel bemutatja: Pocsai Kriszta - Nagy János Quartet

1. oldal / 3
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005