fbpx

Nemrég jelent meg a jazzgitáros Halper László legújabb lemeze, aminek a The Old School Funk Returns címet adta a szerző. A közreműködők között szerepel többek közt Orszáczky Jackie neve is.

Kapolcsi-Szabó Levente a Zeneakadémia Jazz Tanszékének master szakán másodéves hallgató, akinek a neve a Symbiosis 5-val kapcsolódott össze, akik amerre járnak díjjakkal térnek haza. 2022-ben Spanyolországban, de Romániában is arattak a fiatal tehetségek, idén pedig óriási sikert értek el a Müpa tehetségkutatóján.

Még fél éve sincs, hogy kérdeztem egy hazai koncertje kapcsán az Amerikában élő jazzdobost, Németh Ferencet a Grammy-díjról. Azonban a mostani interjúnak az apropója eredetileg nem a Grammy-jelölése volt, hanem a november 27-ei koncertje az Opus Jazz Clubban.

Jazztörténeti eseménynek lehettek tanúi a Magyar Tudományos Akadémia Felolvasótermében a résztvevők, mert Lukács Miklós cimbalomművészt október 13-án a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia akadémikusának választották meg.

Juhász Márton a Berklee College of Music elvégzése után Ausztriába, majd Svájcba költözött. A nemzetközi karrierje folyamatos, amiről itthon keveset tudunk, de többek közt Christian Muthspiel osztrák zeneszerző, Yuri Storione olasz zongorista, a svájci Tim Hüllstrung gitáros-énekes zenekaraiban folyamatosan zenél, de a Basel Jazz Orchestrának, Theiler-Mezgolits-Juhasz Triónak, Yossi Itskovich Octetnek és a Skylark Quartetnek is a tagja. A hazai jazz-zenészek közül a Bacsó Kristóf vezette Triadban dobol rendszeresen, melynek november 8-án lesz koncertje a BJC-ben.

A Dj-vel turbósított 18 tagú big band újra a Trafóban lép fel. Igaz, ezúttal nem lemezbemutató koncertre készülnek (mint tavaly), ám így is lesz különleges meglepetés a közönségnek.

Jákli Zsófi a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem másodéves hallgatója. A tehetséges basszusgitáros a két női hangszeres zenész egyike, aki a Jazz Tanszéken tanul.

„Hagyma”, azaz Kiss Zoltán egy éve halt meg egy balesetben, amiben kerékpárosként és nem autóvezetőként szenvedett sérülést. Lányával készült az egyéves szomorú évfordulón interjú.

Szaniszló Richárdnak nyáron, a Szegedi Szabadtéri Játékokon lehetősége adódott, hogy régi nagy példaképével, a világhírű jazzgitárossal, Al Di Meolával egy színpadon játszhasson. Ebben az interjúban az ottani élményeit osztja meg a Jazz.hu olvasóival.

Az idei Művészetek Völgyében a Harcsa Veronika Udvarral szemben egy új udvarnak is helyet ad az összművészeti fesztivál, ahol ugyancsak jazz-zene fog szólni, mégpedig a Magyar Jazz Szövetség Udvarnak.

Új sorozatot indítunk el 2023-ban. A klubokba, fesztiválokra járó jazzt kedvelő közönség a zenészekről csak-csak tud informálódni a világhálón keresztül, de azokról a hangszerekről semmit nem tudunk általában, amin játszanak a muzsikusok. Most itt az alkalom, hogy a jazz-zenészek – minket csak ők érdekelnek – mesélhessenek egy kicsit arról a tárgyról, amivel talán egész életükben több időt töltöttek, mint embertársaikkal. Miért fontos számukra, mit kell tudni róla, mi a kiválasztás alapja. Kérésemre közérthetően, valóban nem a zenész a zenésznek, hanem a zenész a közönségének mondja el a legfontosabbakat a hangszeréről.

Varga Balázzsal a Müpa tehetségkutatóján készült videóinterjú, akinek a döntőbe jutott zenekara, a Varga Balázs / Expression július 25-én lép fel a Művészetek Völgyének új udvarában, a Magyar Jazz Szövetség Udvarban.

Kevés olyan jazz-zenész van hazánkban, aki akkora elismerésnek örvend, mint a zeneszerző, tanító, jazzgitár művész László Attila. Július 10-én tölti be a 70. életévét a Liszt-díjas gitáros.

Szeretett fiaival, Szakcsi Jr.-ral, azaz ifj. Szakcsi Lakatos Bélával és Lakatos Róberttel, azaz Szakcsi Lakatos Róberttel emlékezünk a tavaly elhunyt Kossuth- és Liszt-díjas zongoraművészre. Ma lenne 80 éves a minden idők legnagyobb magyar jazz-zongoraművésze.

Az Ég alatti 5 zenekar már nyolc éve koncertezik, és végre megjelent első lemezük is. A jazz hagyományait követve, fiatalos lendületet, lüktetést vittek a jazz-zenébe, a saját kompozíciókat tartalmazó „Élő zenei tájakon” című albumukat három, rögzített, élő koncertjükből válogatták.

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
24
25
26
28
30
31
© 2019-23 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005