fbpx

Felívelő pályán a Londonban élő jazz-zongorista, Gayer Mátyás

2024. június 16.

A Jazz.hu olvasóinak nem kell bemutatnunk Gayer Mátyás jazz-zongoristát, hiszen már többször írtunk róla. Egy apropója viszont van a hat éve Londonban élő fiatal tehetségről szóló cikknek, mégpedig az, hogy augusztusban jelenik meg második önálló lemeze. Erre erősít rá az a tény, hogy Gayer Mátyás az elmúlt időszakban zenei karrierjében is szintet lépett. A vele készült interjú azért is fontos, mert a hazai jazzélet pezsgésében hajlamosak vagyunk megfeledkezni a külföldön élő zenészeink sikereiről.

Gayer Mátyás új lemeze

Halász Gyula / Jazz.hu: Akik közelebbről ismernek, azoknak nem újdonság, hogy az utóbbi években nagyon pörgőssé vált az életed Londonban. Mi történt veled azóta, hogy Grazban és Bécsben befejezted a tanulmányaidat?

Gayer Mátyás: Pár hónapot éltem New Yorkban, ahol több jazzklubban is volt lehetőségem játszani. Hat éve Londonban élek és úgy érzem, hogy sikerült gyökeret eresztenem itt. Nagy öröm számomra, hogy kiváló angol és amerikai zenészekkel léphetek fel. Londonban és Európa-szerte folyamatosan játszom fesztiválokon, jazzklubokban, hotelekben, különböző partykon és üzleti rendezvényeken.

 

Halász Gyula / Jazz.hu: Tudjuk, hogy rengeteg formációban játszol és hogy több lemezfelvételen is közreműködtél. Említenél ezek közül párat?

Gayer Mátyás: Először talán a tavalyi projekteket említeném meg, aminek egy része stúdiófelvétel és van közötte élő koncertfelvétel is. Különleges duóanyagot vettünk fel Athénban egy görög bőgőssel Vasilis Koutsonanos-szal. Aztán egy másik lemezfelvételen Sam Braysher (szaxofon), Sara Dowling énekesnő, Dario di Lecce (bőgő) és Steve Brown (dob) partnere voltam. Emellett a legendás amerikai szaxofonos Scott Hamilton és Nat Steele (vibrafon) nevével jegyzett projektben is játszhattam. Az élő felvétel pedig a Pizza Expressben (Soho) készült, ahol Don Braden amerikai szaxofonos együttesében zenéltem.

A koncertek sorából kiemelkedik számomra a legendás Eddie Henderson trombitással évek óta tartó együtt zenélés, valamint a Párizsban élő Rick Margitza szaxofonossal való közös játék. Nemrég Carla Cook amerikai énekesnővel koncerteztünk, aki a New York-i Juilliardon tanít és tart mesterkurzusokat. Nagy megtiszteltetésnek tartom, hogy a műfaj legendás zenészeivel szerepelhetek egy színpadon.

 

Halász Gyula / Jazz.hu: Biztosan még hosszan tudnál beszélni az élményeidről. Most azonban térjünk át a hamarosan megjelenő lemezedre. Ha jól emlékszem, ez lesz a második saját néven futó albumod. Mit szeretnél erről elmondani?

Gayer Mátyás: Az első lemezem 2018-ban jelent meg Never Ending Story címmel, amit Hofecker Mátyással és a híres New York-i dobossal, Pete van Nostranddal vettünk fel. A mostani lemezem az elmúlt öt évem impresszióinak zenei kivonata. Augusztusban jelenik meg a londoni patinás Ubuntu Music kiadónál. A lemezen 10 szám lesz hallható, melyből öt saját kompozíció és öt feldolgozás. A címe pedig Westbourne Park, ami London egyik környékére utal, ahol először laktam. A lemezen a partnereim két kiváló angol zenész. A doboknál barátom és mentorom Steve Brown, akit először fiatal koromban a Lamantin Jazz Fesztiválon hallottam a világhírű amerikai jazz zongoristával, Benny Greennel együtt játszani. Ez a koncert meghatározó élmény volt ahhoz, hogy ezt a pályát válasszam. Nagybőgőn a 80-as éveiben járó, igazi jazzlegenda Dave Green játszik. Ők ketten évtizedek óta egy kiváló ritmusszekciót alkotnak, többen úgy hívják őket, hogy a Dream Team!

Gayer Mátyás új lemeze

Halász Gyula / Jazz.hu: Többször elmondtad, hogy milyen büszke vagy nagykanizsai gyökereidre és mindig feldob, ha itt játszhatsz. Mikor láthatunk hazai pályán?

Gayer Mátyás: Június 22-én Nagykanizsán, a Múzeumok Éjszakáján Ludvig Dániel kiállításához kapcsolódva adok koncertet. A kiváló festő és képzőművész barátom - csakúgy mint az első lemezemnél - most is a borító tervezője, amit ezúton is köszönök neki.

Gayer Mátyás új lemeze

Halász Gyula / Jazz.hu: Mi pedig köszönjük az interjút! Sok sikert kívánunk!

Fotók: Halász Gyula

Kapcsolódó cikk: ANGLIAI JELENTÉS: világszintű jazz szokatlan helyen, szokatlan időpontban

Jazz Londonból és New Yorkból

Big Band Karácsony Nagykanizsán

 

 

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005