fbpx

Mainstream Jazz Albumok - 2024 – Tim Armacost Chordless Quintet

2024. október 08.

Egyre kevesebb lemezkritika jelenik meg hasábjainkon, mivel a hazai piac túl kicsinek bizonyul ahhoz, hogy a külföldi lemezkiadók többsége fizikai változatban elküldje nekünk a termékeit. A terepet ma már a fizetéses megosztók uralják, mint például a Spotify. Munkatársunk, Pallai Péter, aki továbbra is híve a jazz fő áramlatának, amit „jazzes hangzású jazzként” szokott emlegetni, néhány, a Spotifyon fellelhető idei albumra hívja fel a figyelmét a hozzá hasonló ízléssel rendelkezőknek.

Tim Armacost Chordless Quintet:

Tim Armacost Chordless Quintet: Something About Believing – TMA

Tim Armacost, a New York-i szaxofonos neve kevéssé ismert itthon, noha – a „madarat tolláról” alapon – olyanokkal játszott együtt, mint Al Foster, Jimmy Cobb, Kenny Barron, Paquito D’Rivera, Randy Brecker, a Maria Schneider Orchestra, Carla Bley vagy a David Murray Big Band, hogy tényleg csak néhányat említsünk, és végig turnézta Europát, Ausztráliát, Ázsiát az elmúlt években. Jelenlegi együttesének neve is jelzi, hogy a zenekarban nincs harmónia hangszer. Armacost alapelvként a bőgős Ray Drummond mondását alkalmazta, aki a következőkép jellemezte Miles Davis elképzelését egy jazz felvételről: „Szedj össze egy csapat mesterzenészt és engedd szabadjára őket.”

A mesterzenészek ebben az esetben a fantasztikus trombitás Tom Harrell, a virtuóz baritonos Gary Smulyan, John Patituccival a bőgőn és Al Fosterrel a dobokon, no meg természetesen maga Armacost. A zenészek szabadon engedését Armacost egyszerű témákkal oldotta meg, ami sok szabadságot nyújtott a szólistáknak. Mint maga a zenekarvezető mondta: „itt nem ötletekről, hanem emberekről van szó”. Noha a sok mindenre ráhúzható post-bop meghatározás jellemzi leginkább a zenét, de vitathatatlan, hogy ez még jazzes hangzású jazz. Sokakat talán riaszt a zongora vagy a gitár hiánya, de ne feledjük, hogy a cool fénykorának egyik legmeghatározóbb együttese, a Gerry Mulligan Quartet is nélkülözte a harmónia hangszert. Nem meglepően Gary Smulyan és Tim Harrell kombinációja, időnkénti ellenpontozásos játéka akaratlanul is felidézi a Mulligan - Chet Baker kombinációt. A nyitószám It’s Really Just A Blues eleje talán a legjobb példa erre. A számok a post-bop és - ha mondhatok ilyet - a post-cool hangulat közt váltakoznak. A post-cool érzést a rafinált ballada: a Dance To The Lady vagy a címadó Elllington számon, a Something About Believingen Tom Harrell Miles Davisre emlékeztető szólója testesíti meg, míg a Vendetta vad romlatlan bebop, amelyet a zenekarvezető szólója ural. Végül egy kis bátorítás a harmónia hangszert hiányolóknak: a három fúvós harmonizáló részei, és Patitucci zseniális kísérete gyakran elfeledtetik ezt a hiányt.  Milesnak tetszett volna ez a lemez.

Tim Armacost Chordless Quintet | Something About Believing

  1. It’s Really Just A Blues
  2. Dance With The Lady
  3. The Chief 
  4. Something About Believing
  5. Oska T
  6. Vendetta – Harold Land
  7. Disunited States

Közreműködtek:

Tim Armacost – tenorszaxofon,
Gary Smulyan – baritonszaxofon,
Al Foster – dob,
John Patitucci – bőgő, 
Tom Harrell - trombita

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005